To možemo uz pomoć razvojnih miljokaza.

Razvojni miljokazi (prekretnice, eng. developmental milestones) čine skup funkcionalnih vještina koje dijete stječe unutar određenog vremenskog okvira odnosno u određenoj dobi. 

Tijekom djetinjstva nerijetko smo kao roditelji zabrinuti za rast i razvoj svog djeteta. Kada govorimo o rastu bitno nam je da dijete napreduje u fizičkom smislu. Veseliti će nas komentari poput „Kako je velik, sav se izduljio!“ i sl. Rast je bitan jer nam daje uvid u djetetovu prehranu, odmor i odgovarajuću razinu aktivnosti. Međutim ono što možda neće svi primijetiti je kako se dijete razvija. Misleći pritom na to kako dijete svladava vještine od jednostavnih prema složenima.

Kako možemo znati da je djetetov razvoj u skladu? To možemo uz pomoć razvojnih miljokaza koji čine skup funkcionalnih vještina koje dijete stječe unutar određenog vremenskog okvira odnosno u određenoj dobi.

Nekad nam je najlakše uočiti motoričke miljokaze jer su najočitiji osobito u prvih 12 mjeseci, gdje imamo velike skokove od bebe koja samo leži do djeteta koje stoji ili već hoda. To ukazuje da razvoj nije linearan već skokovit te da na razvoj utječu mnogi faktori od bioloških odrednica do iskustva.ležimpužemhodam

Sva područja su bitna i utječu na djetetove učenje i istraživanje. Razvojna područja se nadopunjuju i isprepliću zbog čega se na razvoj treba gledati cjelovito. Na primjer ono što pokreće sve kotačiće razvoja je svakako spoznajni razvoj. Jezično-govornom razvoju prethodi komunikacijski razvoj. Hoće li dijete biti emotivno regulirano ovisi o socioemotivnom razvoju.

Miljokazi mogu pomoći da vidimo napreduje li dijete u skladu s vršnjacima. Miljokazi su okvir, daju uvid u ono što većina djece može u određenoj dobi, to treba imati na umu jer je svako dijete posebno i slijedi svoj ritam razvoja.

Kada se javiti stručnjaku?

Roditelji su često prvi koji primijete da nešto nije u redu jer najbolje poznaju svoje dijete. Ponekad se odgađa odlazak stručnjaku jer u okolini dobivaju dobronamjerne savjete poput : „Dečki kasno progovore… Tako ni moji nisu ništa htjeli jesti… Bebe moraju plakati…Pa šta ako ga zanimaju samo kotači-biti će mehaničar… Takva si i ti bila kao mala“. Bitno je zabrinutost podijeliti sa stručnjakom koji može pružiti podršku djetetu i roditeljima. Podrška može biti opažanje djeteta u različitim situacijama i aktivnostima te davanje smjernica roditeljima kako poticati svoje dijete. Stručnjak je tu kako bi svojim opažanjem uočio kvalitetu vještina i ponašanja te ukoliko nešto u toj kvaliteti izostaje.

Informacije koje su dostupne na internetu mogu biti preplavljujuće i nerijetko mogu odvesti na krivi trag, jer kad se unese jedan pojam može dovesti do različitih informacija što će utjecati na povećanje zabrinutosti. Bitno je znati da pravodobnom podrškom neka djeca mogu prevladati prepreke uz odgovarajući poticaj zbog čega je važno potražiti pomoć i kad nam se čini da „pušemo na hladno“.

Za vas smo izabrali primjer miljokaza https://www.cdc.gov/ncbddd/act… uz preporuku da razgovarate s stručnjakom kako bi dobili vjerodostojne smjernice.

Autor: Marijana Konkoli Zdešić, edukacijski rehabilitator, specijalist za ranu interevenciju

Prvi puta objavljeno na: DugoSelo.INFO